
FORTELLERSKOLEN DEL I
fortellerkunst, formidling, tekstforståelse, stemmebruk og stemmepleie
for lærere, forelesere, fortellere og andre formidlere
Steinerhøyskolen i Oslo
etterutdannings/fordypningskurs skoleåret 23/24
Ønsker du inspirasjon til å løfte deg selv som forteller og formidler? Ønsker du å få mer kontakt med det bildeskapende, levende språket? Ønsker du å utvikle din egen stemme og ditt eget uttrykk – kunne nyansere, improvisere og forme? Om arenaen din er klasserommet, kirken, foredragssalen, barnehagen, scenen eller sofakroken – vil du være med, så heng på!
Denne høsten har vi opptak til Fortellerskolen del I, med Fanny Parow Knill som lærer. Vi vil ha tre moduler på tre dager hver i løpet av året. Undervisningen vil foregå i Oscars gate 10 i Oslo.
Dette er en del av Steinerhøyskolens etterutdanningstilbud til lærere og barnehagelærere. Det er også åpent for andre interesserte.
om kursholderen:
Fanny Parow Knill er utdannet språkformer fra Artemis School of Speech and Drama, med Goetheanum diplom fra 1993. Hun har lang erfaring som utøvende kunstner og lærer i drama- og stemmebruk for barn, ungdommer og voksne. Hun holder med ujevne mellomrom fortellerkafe og andre fortellerarrangementer på Nesodden i samarbeid med Hellviktangen Kunstkafé. Gjennom foreningen Fortellertreet, arrangerer hun Fortellerfestivaler og dukketeaterforestillinger på Hellviktangen. Sammen med to andre språkformere driver hun det treårige fordypningskurset i språkforming “Kilden til ordenes liv” på Steinerhøyskolen.
Det som er unikt med Fannys undervisning i fortellerkunst er hennes bakgrunn innenfor språk, stemmebruk og drama. Kroppen og stemmen som instrument, og språkets iboende kvaliteter får mer oppmerksomhet enn i andre kurs og utdanninger i fortelling.
Sagt om Fanny som lærer:
Inspirerende, lærerikt og morsomt! Fanny Parow Knill har en unik evne til å være til stede “her og nå.” Dette i kombinasjon med omfattende kunnskap og erfaring gjør henne til en glitrende læremester! Jeg gleder meg til hver time!”
– Bente Bjerknes
Fanny Parow Knill har en genuin evne til å skape rom i undervisningen, slik at en reell kunstnerisk tilstedeværelse har mulighet til å oppstå. Hun kan kunsten å balansere mellom det dypeste alvor og det lekende lette i tilværelsen. Med sin innsikt i språket- og kjærlighet til mennesket kan hun lokke frem skatter du ikke visste du hadde. Hun stiller krav, og gjennom sin formidlende klarhet oppleves en stor språklig utvikling. Fanny Parow Knill lytter seg inn i språket bakenfor språket!
– Nanina Hayes
INNHOLD I DEL I:
Generell fortellerteknikk, hvordan å forme fortellingen – rammer, vendepunkter, mønstre, arketyper, historiens geografi, hvordan å øve, hvordan å huske, hvordan gjøre fortellingen til min, føle meg gradvis mer trygg i fortellersituasjonen, ulike sjangre, ulike stiler i språket, nyansere stemmen, projisere stemmen ut, pust og integrasjon, hvordan stemmen lever i kroppen, hvordan jeg stiller meg inn i rommet – med stemme, kropp og fortelling, ulike fortellerarenaer, stemmepleie, forebygge og pleie utmattelse og heshet, artikulasjon, den gode fortellerstemmen, de musikalske kvalitetene i språket og stemmen, gestene/bevegelsene i språket og stemmen, det bildeskapende, levende språket, skriveøvelser og improvisasjon, litterære fortellinger og episk diktning.
Vi bruker hverandre, bygger trygghet i gruppen, gjør mange parøvelser og gruppeøvelser, øver, øver, øver… Vi forteller og hører mange fortellinger, og vi øver oss på å lytte og å gi konstruktive tilbakemeldinger.
I den siste modulen vil vi begynne å arbeide litt med den personlige fortellingen.
LITT OM DEL II:
Vi vil ha en avslutning, og du vil få et kursbevis etter DEL I. Hvis du vil fortsette kan du melde deg på DEL II, som vil ha oppstart høsten -24, og vil være en fordypning av den personlige fortellingen gjennom hele året. Vi vil repetere en del fra DEL I, og la ferdighetene og kunnskapene modne. Men først og fremst vil vi jobbe med den personlige fortellingen, og se denne i sammenheng med arketyper i eventyr, myter og drømmer. Hver enkelt vil jobbe selvstendig og utvikle sitt eget prosjekt og gjøre en framføring i løpet av den siste modulen.
TID OG STED:
Undervisningen vil foregå sentralt i Oslo, i Vidargruppens lokaler i Oscars gate 10. Hver modul vil gå fra torsdag ettermiddag til lørdag ettermiddag, med disse tidene:
torsdag: 17.30 til 20.30
fredag: 10 til 17
lørdag: 10 til 16
1ste modul: uke 41, 2023: 12. til 14. oktober
2ndre modul: uke 7, 2024: 15. til 17. februar
3dje modul: uke 21, 2024: 23. til 25. mai
PRIS & PÅMELDING
Pris: kr. 9000 for årets tre moduler
Påmelding til : kurs@steinerhoyskolen.no
Frist for påmelding: 5. august. Om det blir mange påmeldinger gjelder først til mølla-prinsippet.
Kontakt Fanny på fpknill@hotmail.com om det er noe du lurer på.
Tipser også om at Fanny skal undervise i fortellerkunst på Oslokurset i år.