Om Kinesiologi
Etymologi
Ordet kinesiologi betyr læren om kroppens bevegelse eller bevegelsessystem. Navnet stammer altså fra kinetikk (bevegelseslære) og har ikke noe med kinesisk å gjøre. Dette kan være litt forvirrende, da kinesiologisk praksis også forholder seg til kinesisk medisin, de fem elementene og meridiansystemet m.m. Det som kommer i tillegg til disse gamle teknikkene (som eks. akupunktur) er at musklene, og fremfor alt muskeltonusen – musklenes relative motstandskraft – også er en del av både diagnostikk og behandling.
Kort om Kinesiologi
Kinesiologien gir oss en fantastisk mulighet til å kommunisere med kroppens energisystem*. Vi jobber ikke direkte med fysiske eller psykiske ubalanser og sykdommer, men får kontakt med kroppens hukommelse og visdom, og gjennom det får vi en forståelse for de underliggende årsakene til sykdom og ubalanse. Vi kan også finne fram til kroppens selvhelbredende kraft, og hvilke verktøy vi skal bruke for å styrke denne, og gjenopprette balansen i energisystemet.
Hovedverktøyet i samtalen med kroppen er muskeltesting (også kalt biofeedback muskeltesting) eller muskelmonitoring. En kinesiolog er øvet i å kjenne og tolke de ulike musklenes relative motstand, og endringer i motstanden, og i å tolke dette. Hovedregelen er at muskelen viser seg sterk når det er balanse, og svak når det er ubalanse. Jeg foretrekker å bruke en metode som gjør at klienten selv også blir oppmerksom på disse endringene, så å si «kjenner det på kroppen» hva kroppen vil si. Jeg stiller meg til rådighet som en fasilitator, som gjør det mulig for deg å komme i kontakt med din kropp og ditt energisystem, og å tolke kroppens språk.
En fysisk eller psykisk sykdom eller ubalanse er kroppen som sier fra om at noe er galt. Når vi begynner å høre på den og forstå hva den sier, kan vi tilføre det som trengs / fjerne overskudd / gjøre endringer, som gjenoppretter balansen, og kroppen trenger ikke lenger å være så «høylytt».
Jeg har flere teknikker til rådighet for å gjenopprette balansen i energisystemet – ulike energetiske teknikker, energiøvelser, kostholdsendringer, affirmasjoner, akupressur, EFT (Emotional Freedom Technique) m.m. Jeg er opptatt av å være en fasilitator, som setter deg i stand til å gjøre deg selv frisk. Du vil derfor ofte få «hjemmelekser» av meg.
Kinesiologi er en komplementær medisin, og ikke en erstatning for ordinær legemedisin. Du må aldri endre på medikamentell behandling uten å rådføre deg med din fastlege.
*kroppens energisystem: Dette uttrykket viser til det faktum at de fysiske kroppene våre er gjennomstrømmet av energi, som danner et helt bestemt mønster, med særskilte energibaner og punkter. Dette er kjent fra både kinesisk og ayurvedisk medisin fra langt tilbake. I vår tid har vi fått en fornyet forståelse av energisystemet, eller energikroppen, som det også blir kalt – gjennom kinesiologi og andre energetiske teknikker – TFT, EFT og annen «energimedisin».
For deg som vil vite mer om Kinesiologi:
Historikk
Kinesiologi (applied kinesiology) er en komplementær behandlingsmetode, som er relativt ung, sammenlignet med andre komplementære og alternative metoder. Metoden ble utviklet av den amerikanske kiropraktoren George Joseph Goodheart (1918 – 2008), som hadde en interesse for kinesisk medisin. Han erfarte i sin kiropraktikkpraksis, at han kunne se en sammenheng mellom enkelte muskler / muskelgrupper og bestemte meridianer, slik disse var beskrevet i kinesisk medisin, med tilhørende organsystemer og fysiske og psykiske aspekter.
(I kinesisk medisin operer man med 14 meridianbaner eller energistrømmer, som gjennomstrømmer kroppen gjennom helt bestemte kanaler. Hver av dem er knyttet til et organsystem og til bestemte fysiske og psykiske aspekter. Tykktarmsmeridianen er for eksempel forbundet med det å gi slipp – både fysisk og psykisk, og er også forbundet med ensomhet.)
Han ble nysjerrig på dette fenomenet, og begynte å undersøke det systematisk, og avdekket etter hvert at hver meridian var forbundet med en helt bestemt muskelgruppe og en hovedmuskel. Hvis det tilhørende organsystemet var ute av balanse, påvirket det muskeltonusen til de tilhørende musklene. Det ble således en god hjelp til diagnostisering å undersøke de ulike musklenes motstandskraft. Han merket også at han kunne gjenopprette balansen i meridiansystemet med å massere akupressurpunkter og ved lett massasje av de ytre meridianbanene.
11964 hadde han utviklet dette til et system, og begynte å undervise andre kiropraktorer.Til å begynne med var det altså kiropraktorer som benyttet seg av dette hjelpemidlet. Etter hvert ble andre profesjoner i helsevesenet også interesserte, og det er nå mange leger og sykepleiere bl.a. som benytter seg av disse teknikkene.
Det har utviklet seg flere retninger innenfor kinesiologien. Kinesiolog er ikke en beskyttet tittel i Norge i dag. Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon godkjenner kinesiologer som fullverdige medlemmer med forsikringsordning og momsfritak, dersom de kan forevise et diplom etter endt kinesiologiutdanning av en viss varighet og kvalitet, godkjent av NNH, i tillegg til utdanning i naturmedisin og 30 studiepoeng grunnmedisin og VEKS-kurs og naturterapiutdanning eller tilsvarende. Hvis kinesiologen du oppsøker er medlem av NNH, kan dette derfor gi deg et visst kvalitetsstempel. Hvis det skulle oppstå vanskelige spørsmål mellom deg og din behandler, kan du da også henvende deg til NNHs Etiske Råd.
Metoder
Hovedhjelpemidlet til en kinesiolog er såkalt muskeltesting (eller muskelmonitoring som noen også kaller det). Vi benytter oss da av det kjente fenomenet som oppstår når du får en uventet psykisk belastning, som eks. å motta et dødsbudskap. Når vi skal fortelle noen om et nært menneskes død, ber vi ofte vedkommende om å sette seg først. Dette er fordi vi alle kjenner til den plutselige svakheten som kan oppstå i muskulaturen ved en slik uforutsett psykisk påkjenning. Det er som om bena ikke vil bære oss. Hvis vi bærer noe, mister vi det kanskje; det glir ut av hendene på oss. Samtidig vet vi at musklene ikke plutselig har mistet sin fysiske styrke; det er ikke selve musklene det er noe i veien med. Men selv om de er like sterke, så viser de seg plutselig svake pga en psykisk påvirkning. Slik kan enkelte muskler vise varierende motstandskraft og derigjennom si oss noe om tilstanden til den tilhørende meridianbanen.
I tillegg til å teste de enkelte meridianbanenes muskler, kan kinesiologen også finne en god indikatormuskel og teste energisystemet som sådan, gjennom å gi muskelen en forsiktig liten motstand, og lese energisystemets tilstand gjennom muskelens respons. Kinesiologen vil ha mye øvelse i å kjenne og tolke, og vite hvilket trykk som er adekvat å bruke. Men klienten kan også kjenne det som skjer i kroppen, og således få hjelp til å få bedre kontakt med kropp, energi og følelser. En sterk muskel sier: ja / alt er ok. En svak muskel sier: nei / det er blokkert energi. Tanker og følelser påvirker energisystemet og musklene hele tiden, ikke bare de sjeldne gangene vi merker det (ved et uventet dødsbudskap som i eksemplet over). Negative tanker og følelser svekker energisystemet, og positive styrker. Negative eller usanne tanker og følelser kan også bli til mønstre som setter seg fast som blokkeringer i energisystemet. Vi kan få kontakt med ubevisste minner og mønstre som ligger lagret i energisystemet, i kroppens hukommelse. Det kan ofte være viktig å komme fram til når ubalansen oppsto. Det kan f.eks. være en hendelse i tidlig barndom som du ikke husker med din hverdagshukommelse. Det kan være så enkelt som at en autoritetsperson sa til deg at du var dum. At det skjedde en gang kan være nok til at du ubevisst lagrer et personlighetsmønster bygd på løgnen: «Jeg er dum» – eller «Jeg får ikke til noen ting». Det å forstå når og hvordan dette skjedde, kan virke forløsende og helbredende i seg selv, men som oftest må vi i tillegg jobbe med å snu dette mønsteret. Det kan vi gjøre med ulike energetiske teknikker.
Energetisk sett er følelser og tanker energi. De kan være i flyt, eller de kan skape blokkeringer.
Kinesiologen og klienten samtaler på denne måten med klientens energisystem, og blir klar over ubalanser og hva som kan gjøres for å gjenopprette disse. Det kan være ulike energetiske teknikker, som EFT (Emotional Freedom Technique – en videreutvikling av TFT – Tankefeltterapi), akupressur, hjerneintegrering, energetiske øvelser og gjenmønstring, eller andre teknikker som kinesiologen har til rådighet.
Kinesiologen behandler ikke sykdom direkte, men de underliggende energetiske årsakene til at sykdom har oppstått. Vi kan også forebygge sykdom, ved å behandle ubalanser før de utvikler seg til fysisk sykdom. Og vi kan arbeide energetisk med psykiske ubalanser. Energetisk sett er følelser energi.Vi balanserer energisystemet og styrker kroppens selvhelbredende krefter.
Kinesiologibehandling – et vanlig forløp
Den første gangen du kommer til en kinesiologitime vil vi bruke litt tid på å avstemme oss til hverandre og øve oss litt på muskeltestingen. Vi vil også bruke litt tid på å opprette journal. Så vil vi vanligvis teste oss fram til hva som er i prioritet for ditt energisystem å jobbe med. Ofte vil det være aktuelt å teste alle de 14 hovedmusklene for en bred kartlegging den første timen. Det kan også være en god måte for deg å bli kjent med kinesiologien på. Vanligvis sitter vi overfor hverandre og har en «muskeltestings-samtale» det meste av tiden. De 14 musklene er greiest å teste med klienten liggende på benk, men kan også gjøres stående.
Det kan skje en endring i løpet av en time, men som oftest vil vi ses over en periode. Som oftest vil du få «lekser» å jobbe med hjemme – øvelser, EFT-forløp, affirmasjoner m.m. Det kan også være at vi kommer fram til endringer i kost og livsførsel, eller andre ting som skal øves på. Kinesiologen er en fasilitator, en igangsetter, en som hjelper deg til å hjelpe deg selv, gir deg verktøy å jobbe med, men det er du som må gjøre jobben.
Førstegangsforverring
Som med andre energetiske teknikker, så kan det av og til være at man blir verre før man blir bedre. Når vi virkelig når fram til gamle knuter og løser dem opp, så er det mye som kommer i bevegelse, og det kan derfor være at evt. symptomer blir forverret de første par dagene etter en behandling. Det kan også være at man føler seg litt sliten og trenger å sove mer enn vanlig. Kroppen kan sette i gang en utrensning, så man eks. svetter eller må oftere på do. I sjeldne tilfeller kan man også få feber som et utrensningssymptom. Det er da viktig å la feberen gå sin gang. Det er kroppens selvhelbredelse. Hvis disse symptomene er særlig kraftige og samtidig vedvarer mer enn et par dager, bør du vurdere å oppsøke fastlegen din, for å få klarhet i om det kanskje er andre årsaker.