KVINNENS OVERGANGSALDER
Ordet overgangsalder blir sjelden nevnt uten at det er i sammensetning med ordet ”plager”. Plagene finnes, og jeg vil komme tilbake til dem. Først litt om de positive sidene ved klimakteriet.
KAN OVERGANGSALDEREN OPPLEVES SOM NOE POSITIVT?
Ja! Yes, we can! I mytiske bilder kan vi se den unge, vakre kvinnen på den ene siden av overgangen, og den modne kvinnen på den andre. Den unge kvinnen blir representert av prinsessen i eventyrene. Hun har skjønnhet og ungdomskrefter, men hun er fanget. Hun lengter etter forløsning, etter å forene seg med den mannlige helten, og å bli hersker i riket, sammen med ham. På den andre siden har vi det som er prinsessens eller også den mer aktive heltinnens mål: den modne kvinnen, dronningen, herskerinnen, den vise, eller den kloke konen med magiske krefter.
Nå kan vi kjenne at vi kan gi slipp på alt det som tilhører den unge kvinnens fase, alt som har å gjøre med fødsler, amming og menstruasjon, hele småbarnsverdenen. Og vi kan gi slipp også på de barna vi aldri fikk, eller dem vi mistet. Våre omsorgsevner blir nå frigjorte til oss selv, og de hormonelle endringene kan bidra til at vi får mer kontakt med vår maskulinitet – uten å gi slipp på vår kvinnelighet. Vi kan fremdeles nyte vår kvinnelighet, men mange kan nå få oppleve en befriende følelse av å ekspandere ut i et større rom, der også de maskuline kvalitetene kan rommes – så som naturlig selvhevdelse, og å kunne sette tydeligere grenser rundt seg selv, bli mere målbevisst og fokusert, få større evne til å se de lange linjene. Dette kan medføre en ny oppblomstring av kreativitet og skaperkraft. Nye muligheter åpner seg. Nye forståelsesmåter, nye måter å oppleve seg selv på.
For at det nye skal kunne oppstå, må vi gi slipp på det gamle. Det kan være smertefullt, for vi vet ikke helt hva det nye er. Det er noe unikt for hver enkelt av oss.
Det finnes altså kvinner som nyter sine nye muligheter, uten for mange plager. Men en del får noen symptomer på hormonendringene. Nedenfor har jeg samlet noen råd for å få en fin overgang. Ikke følg alle. Finn ut hva som passer for deg.
RÅD MOT PLAGER I OVERGANGSALDEREN:
SUNN LIVSSTIL generelt, er det viktigste rådet – med et balansert kosthold, frisk luft, lite stress, nok bevegelse og nok søvn.
GRØNN TE har ord på seg for å være gunstig mot overgangsplager hos kvinner. Dr. Barbara Fuhrman fra NIH Cancer Institute ledet et forskningsprosjekt i 2013 som konkluderte med at østrogenmetabolismen hos kvinner i overgangsalderen ble betydelig styrket av daglig inntak av grønn te. (Se for øvrig forrige ukes opplag om morgendrikk)
LINFRØ inneholder lignaner, som har en mild østrogenlignende virkning. I en studie der 29 kvinner som led av hetetokter ble gitt 40 g knuste linfrø daglig i seks uker, fant man at hyppigheten av hetetokter ble halvert (1)
SOYA inneholder mye fytoøstrogener, og det er god dokumentasjon for at soya gir en moderat reduksjon av hetetokter og andre overgangsplager. (1) Det er viktig å være oppmerksom på at industrielt bearbeidet soya kan ha mistet mye av denne effekten.
GINSENGROT er kjent for å bedre både fysisk og mental vitalitet, og har vært brukt i TCM (tradisjonell kinesisk medisin) i flere tusen år. Det anses som trygt å bruke for de fleste voksne. Men du skal være forsiktig med dosering, og bare bruke den i perioder. Enkelte grupper skal unngå ginseng. (2)
JOHANNESURT eller PRIKKPERIKUM har vært brukt mot depresjon i folkemedisinen fra langt tilbake. I en studie rapporterte kvinner i overgangsalderen bedring av følgende plager: irritabilitet, angst, nedsatt konsentrasjon, hodepine, hjertebank, søvnforstyrrelser, hetetokter, nattesvette og svimmelhet. Det ble også rapportert om øket sexlyst. (1) Å lage te av de tørkede blomstene er en enkel metode. Dagsdosen er 2-4 gram tørket urt. Effekten merkes først etter 2-4 uker, full effekt etter 4-6 uker. OBS: Johannesurt selges kun på apotek, for å bedre kontrollen med interaksjonen den har med andre legemidler. (3)
Kilder:
1: Bernt Rognlien på websiden overgang.no
2: for mer info se nifab.no, faktaark, ginseng
3:for mer info om dette, se: https://www.forskningsradet.no/bladetforskning/Nyheter/Johannesurt_kan_forstyrre_andre_medisiner/1250810456710
Generell bemerkning:
Det du leser her er ikke ment å erstatte kontakt med profesjonelt helsepersonell. Vær oppmerksom på at urter og naturpreparater kan inneholde sterke virkestoffer, og noen kan ha bivirkninger. Noen skal ikke brukes over lengre tid, eller overdoseres. De kan også ha interaksjon med annen medisin du bruker. Hvis du er i tvil om dette, rådfør deg med din lege.
Leave a Reply