Om min bakgrunn og erfaring

- Forsiden
- Kontakt Fanny
- Fanny Parow Knill, bakgrunn og erfaring
- Grunnstensmantraet
- Fortellerkafeen De Fire Årstider
- Kari Trestakk Dukketeater
- Språkforming
- Tidligere prosjekter og forestillinger
- Pågående og kommende prosjekter og forestillinger
- Individuelle timer i språkforming / stemmebruk
- Fortellerkurs
- Andre kurs
- Dramaprosjekter
- Referanser
- Videoopptak og lydfiler
- Blogg Blue – Ordenes Kraft
- Fortellerskolen
Jeg har min fireårige utdanning som språkformer fra Artemis School of Speech and Drama, hvor jeg tok min avsluttende eksamen i 1993. Siden har jeg vært mest engasjert i arbeidet med språket og stemmen i Steinerskolene i Norge. Jeg har arbeidet ved Steinerskolen i Tromsø i 8 år, og utviklet språkforming som et eget fag i alle klassene. På bakgrunn av denne erfaringen har jeg holdt mange kurs for lærere og lærerstudenter og personale i barnehager.
I dag driver jeg FORTELLERSKOLEN i samarbeid med Rudolf Steinerhøyskolen (se egen side), og Fortellerkafeen De Fire Årstider og Det var en gang… – Eventyrstund med harpespill, i samarbeid med hellviktangen Kunstkafe på Nesodden.
På Steinerskolen i Tromsø har jeg, foruten timene med språkforming, satt opp mange forestillinger med elever på alle trinn. Jeg har kurset kollegiet i stemmebruk og satt opp forestillinger med kollegiet. Jeg har også hatt individuelle timer i språkforming for elever med særskilte behov.
I 1998 fullførte jeg den treårige videreutdanningen Pedagogisk Terapeutisk Studium i regi av Steinerpedagogisk Institutt.
Jeg har også interessert meg for commedia del arte og klovning, etter at jeg deltok på et ukeskurs i commedia del arte i løpet av dramautdanningen i England. Etter at jeg kom hjem til Norge har jeg deltatt på flere ukeskurs og helgekurs i klovning, de fleste av dem i regi av Patrick van den Boom, som nå driver Klokkeklovnene i Oslo.
Jeg har vært gjestelærer i drama og stemmebruk / språkforming ved Rudolf Steinerhøyskolens Lærerlinje og Førskolelærerlinje i 3 år og fast ansatt samme sted i 3 år.
Jeg har også undervist ved Den Norske Eurytmihøyskole i 1 år.
Helt siden jeg ble uteksaminert i 1993 har jeg i perioder gitt individuelle timer i stemmebruk.
Jeg har bidratt med resitasjon, skuespill og regi ved mange kunstneriske prosjekter opp gjennom årene – bl.a. en Ibsenforestilling med to musikere i 1999, resitasjon til eurytmi ved Festforestillingen ved Sentrum Scene i 2008, og mange andre mindre prosjekter. Jeg har satt opp mange fortellerforestillinger, noen sammen med andre fortellere og musikere og andre der jeg akkompagnerer meg selv på keltisk harpe. Jeg har også satt opp flere forestillinger med marionetteteater, der jeg har instruert barn og voksne og selv stått for resitasjon og harpespill.
Det største prosjektet jeg har gjennomført er en oppsetning av Peer Gynt med Ljabruskolen i juni 2015, til deres 30-årsjubileum. Jeg hadde manus, regi, innstudering, hovedansvar for scenografi, og var selv forteller. Vi hadde to flotte forestillinger i hovedsalen på Kolben Kulturhus, med over 50 mennesker på og bak scenen – både lærere og elever. Dette etter et og et halvt års arbeide. Ljabruskolen er en skole for barn og unge med særskilte behov.



MER OM MEG
Jeg har praktisert yoga og meditasjon daglig gjennom mange år, og leder også en meditasjonsgruppe sammen med mannen min.
I 2009 fikk jeg en utmattelsesdiagnose, og ble etter hvert helt arbeidsudyktig. Gjennom å lete etter hva som kunne gjøre meg sterkere, har jeg lært mye. Jeg har kommet dypere inn i hva det er å arbeide med pusten og stemmen terapeutisk. Og jeg har også begynt å lære meg og å praktisere quigong etter biyun-metoden, samt tatt flere kurs innenfor kinesisk medisin.
Både meditasjon yoga, quigong og andre former for praksis i forhold til kropp og sinn, fordyper og befrukter arbeidet mitt med språk og stemme.
Dans er også noe som gir meg energi, glede og krefter, enten det er Fem Rytmer, annen improvisasjonsdans, eller tango. Jeg har ikke fagutdanning i dans eller klovning, men opplever at mitt eget arbeid med dette, gir inspirasjon til arbeidet med drama og stemmebruk.
Michael Checkovs teaterteknikk er et annet felt jeg er veldig begeistret for. To av mine dramalærere i studietiden i England hadde Chekhovbakgrunn. Jeg tok initiativ til en Chekhovgruppe her i Oslo for noen år siden, der vi etter hvert ble ca syv mennesker som møttes ukentlig for å øve sammen i en periode, fram til jeg ble syk. I rolleinstudering liker jeg å bruke Chekov- teknikker.
Jeg arbeider også med språket ved å skrive – mest dikt. Den engelske siden av min forfattervirksomhet har jeg fått veiledning på gjennom flere år fra Leatha Kendrick, som er poet og underviser i Creative Writing ved University of Kentucky. Jeg har også arrangert kurs i kreativ skriving her i Norge for min gode venn, Paul Matthews, som er poet og underviser i Creative writing ved Emerson College. Jeg har enda ikke gitt ut en egen diktsamling, bare publisert enkelte dikt i ulike tidsskrifter.
Jeg finner inspirasjon, visdom, kraft og glede i antroposofien, buddhismen og kinesisk visdomstradisjon.