UKENS TIPS FRA FEM ELEMENTER UKE 39, 2017
ØREBETENNELSE
Det hender at høstforkjølelsene våre fører til ørebetennelser. Dette skjer særlig hos små barn. De er mer utsatte – rett og slett fordi det er kortere avstand mellom svelget og mellomøret hos de minste, slik at bakterier og virus kommer lettere til.
NOEN HUSRÅD MOT ØREBETENNELSE
Først av alt gjelder det å være oppmerksom på om en betennelse kan ha spredd seg til mellomøret. Hvis barnet ditt ikke har begynt å snakke, må du være spesielt oppmerksom når det er forkjølet. Tar det seg til øret? Er øret / ørene varme og kanskje røde? Større barn vil klage over vondt i øret og kanskje vondt i hodet. Noen ganger vil det komme verk ut av øret.
Ørebetennelse går ofte over av seg selv, og har sjelden komplikasjoner, men hvis det varer mer enn tre dager, eller at feberen stiger raskt, bør du oppsøke lege.
HVA ER DET SOM SKJER?
Smerten kommer av at det har samlet seg betent slim i mellomøret (like innenfor trommehinnen) som presser på trommehinnene.
SMERTELINDRING
ACONIT ØREDRÅPER fås kjøpt på Nordstjernen apotek i Oslo, eller kan bestilles fra et annet apotek. 1-3 kroppsvarme dråper i øret kan gi en effektiv smertelindring. Hold pipetten en stund i varmt vann, og drypp først en dråpe på håndleddet ditt for å kjenne på temperaturen. Drypp så i barnets øre og få det til å ligge i ro en stund på den siden, før det snur seg mot et håndkle og får dryppet det andre øret. NB –ikke drypp noe i øret, dersom det renner puss ut. Aconit øredråper er en god ting å ha i husapoteket når du har små barn. Hvis barnet ditt får øreverk og du ikke har dråpene for hånden, kan det lindre litt å bruke en hvilken som helst olje, varmet til kroppsvarm. Hvis du ikke har en pipette for hånden, kan du f.eks. varme en teskje i en kopp kokende vann og helle noen dråper på, som så får tilstrekkelig varme fra skjeen.
FEBER
Feber er en hensiktsmessig reaksjon fra kroppen, da det viser seg at både virus og bakterier formerer seg dårlig eller dør ved temperatur over 38 grader. Ved å ty til febernedsettende for snart og for ofte, motarbeider vi kroppens arbeid med å bekjempe mikrobene. NB – søk alltid legehjelp dersom feberen stiger raskt, særlig sammen med nakkestivhet. Ellers er ikke høy feber i seg selv farlig, dersom almenntilstanden er ok. Små barn får lett høy feber, og noen kan springe omkring og leke med 40 i feber.
HVIS HODET ER VARMT OG BENA KALDE: Prøv å lede varmen nedover med fotbad tilsatt sennepspulver eller sitron, eller legg en varmeflaske på føttene. Dekk til armer og ben, men sørg for at varmen kan slippe vekk fra hodet.
VARME HENDER OG FØTTER: Et sitronomslag som er litt kaldere enn hudtemperaturen på et ben av gangen, kan trekke varmen ytterligere vekk fra hodet. Vri opp et tøystykke i sitronvann og legg rundt leggen og foten, og legg et tørt sammenbrettet håndkle under.
MYE DRIKKE er også med på å støtte kroppen gjennom feberprosessen på en god måte. Vann med litt kullsyre er bra, eller urteteer med noen saltkorn og litt sukker i. Større barn kan ha honning i.
UNNGÅ proteinrik mat og melkeprodukter.
BEHANDLING – TREKKE UT VERK
LØK: Et godt gammelt kjerringråd er å legge rå løk på øret, legge en løkring rundt øret, eller lage en forbinding over en løkskive. – Jeg sydde små ”løkluer” til barna mine da de var små, av noen deilige, myke, slitte tøybleier – med en liten lomme på hver side til å putte løkskiver oppi. Hvis de legger seg med dette om kvelden, har verket ofte kommet ut i løpet av natten, og det vonde trykket er borte.
KAMILLE: For spebarn, eller barn som reagerer på den rå løken, kan kamillekompress også brukes på øret.
BERBERIS FRUCTUS D3 er et godt homøopatisk middel mot øreverk. (Jeg håper man fortsatt kan få tak i det på norske apotek etter de nye legemiddelforskriftene. Nordstjernen Apotek i Oslo er mitt beste tips for naturmedisin.)
Dosering:
0-1 år: 1-3 dråper i litt vann (eller ¼ tablett) 3 ganger daglig, eller annenhver time ved akutt tilstand.
1-5 år: 3-5 dråper eller ½ tablett, samme hyppighet.
5-12 år: 5-10 dråper eller ½ tablett, samme hyppighet.
NB: Denne miniartikkelen er ikke ment å være en erstatning for å søke profesjonell hjelp. Husk at enkelte naturpreparater kan ha interaksjon med annen medisin. Rådfør deg med fastlegen din om du er i tvil om dette.
Leave a Reply