SYRE-BASE-BALANSEN
Kroppen er skapt til å kunne helbrede seg selv, og søker alltid mot balanse og harmoni. Syre-base-balansen er et av de viktigste parametre som hele tiden blir analysert, overvåket og justert av flere organsystemer. Surhetsgraden blir målt i pH, som er et uttrykk for mengden av H+-ioner. Er det for mye syre (CO2) i kroppen, vil pH-verdien synke. Er det for mye base (HCO3-) vil den stige.
Det de fleste er mest utsatt for i vår kultur er forsuring, det vil si for mye syre. Dette kan skyldes:
- Feil kosthold over lengre tid
- Livsstilsbelastninger som stress, anspenthet, angst, sinne
- Forgiftning eller overbelastning av medisiner, stråling, miljøgifter o.a.
Symptomer på forsuring kan være:
- Leddsmerter
- Muskelsmerter
- Hodepine
- Halsbrann
- Forverring av allergiplager
- Ubalanser og sykdomstilstander i mage og tarm
- Hjerteproblemer
- Sirkulasjonssykdommer
Forsuring kan over tid altså føre til alvorlige ubalanser og sykdom.
HVA KAN VI GJØRE FOR Å OPPRETTHOLDE EN SUNN SYRE-BASE-BALANSE?
TRENING er viktig for at lungene skal skille ut blodets syreoverskudd. 30 minutter lett trening hver dag bidrar til at kroppen kan bli kvitt syreoverskuddet.
AVSPENNING er også viktig, da stress og aggressivitet påvirker balansen i sur
retning.
NOK VANN er viktig, for å hjelpe nyrene til å rense ut syreoverskuddet. Det er mer krevende for nyrene å skille ut syrer enn baser. Vann er nøytralt i seg selv.
NB: vann med kullsyre har motsatt effekt, da det inneholder syre.
MILJØGIFTER må unngås i størst mulig grad.
BASEDANNENDE MAT må vi sørge for å få i oss nok av. Vi har også behov for noe syredannende mat. Blant annet sørger syren for at kjemiske reaksjoner i cellene skjer i raskt nok tempo. Men vi bør ha et kosthold som består av 70-80% basedannende mat og 20-30% syredannende.
BASE –OG SYREDANNENDE MAT:
GRØNNSAKER er generelt basedannende – til tross for at de også inneholder syrer. (Noen få er syredannende, eks: rosenkål, asparges, erter, noen bønner og linser). Limabønner og soyabønner er mildt basedannende. Spesielt basedannende er mørkegrønne grønnsaker som spinat og brokkoli, grønnkål og alle grønne bladgrønnsaker, spirer og tang og klorofylltilskudd som eks. chlorella.
FRUKT OG BÆR er generelt basedannende.
FRØ er generelt basedannende.
NØTTER: mandler og pecannøtter er basedannende; de andre nøttene er syredannende (valnøtter – mildt syredannende til nøytral)
KORN er generelt syredannende, men hirse, spelt, quinoa og bokhvete er basedannende eller nøytralt. Fullkornsprodukter er generelt bedre enn mat av siktet mel. Surdeigsgjæring representerer en forfordøyelse av kornet, og utligner syrevirkningen.
KJØTT, FISK, INNMAT, SKALLDYR, ALKOHOL, TOBAKK, KAFFE , SVART TE, MODNET OST OG SUKKER er den mest syredannende maten. Fersk ost, som feta og cottage cheese er nøytralt. Sukker er egentlig nøytralt i seg selv, men bidrar til syreoverskudd ved at det forbruker basiske mineraler ved forbrenning.
NB: koffeinfri kaffe inneholder like mye syre som vanlig kaffe.
TIPS: Sitronen har en basedannende virkning, selv om den er sur i seg selv. Det som blir igjen i kroppen etter at sitronen er fordøyd virker likevel basisk. Sitronen inneholder bl.a. mye kalsium, som er et av de basedannende mineralene.
Et glass sitronvann hver morgen er en god investering i retning av et mer basisk miljø i kroppen. Det gir også et godt kalsiumtilskudd til mennesker som ikke bruker kumelksprodukter, og til kvinner i overgangsalderen. Press saften av en halv økologisk sitron og tilsett vann (helst lunkent). Deilig og forfriskende start på dagen.
TIPS II: En fantastisk smakfull kaffeerstatning, uten garvestoffer og syre er løvetannkaffen Dandy Blend, som kan bestilles på Iherb.com
Leave a Reply