HØSTEN – I KINESISK PERSPEKTIV
I kinesisk medisin og filosofi er det fem årstider, som korresponderer med de fem elementene. Den femte årstiden, som vi mangler, er sensommer. Men nå er vi nok inne i høstens element, enten vi tenker på norsk eller kinesisk…
Høsten er forbundet med elementet metall, og med lunge og -tykktarmsmeridianene. Luft finnes ikke som et eget element i kinesisk tenkning, men metallelementet har en forbindelse til luft, gjennom lungenes åndning.
Lungene er forbundet med sorg, og tykktarmen med eliminasjon og å gi slipp. Som årstid er høsten forbundet med både sorg og mot. Sorgen er forbundet med alt som dør og visner og blekner, det vi kan se omkring oss i naturen nå, og det vi kan kjenne på et indre plan, som naturen er metafor for. Sorgen er ikke noe vi skal unngå; det er en del av naturen. Gi deg selv rom til å sørge og å gråte over det du har mistet. La gråten rense deg og gjøre deg klar til å slippe. Uten at vi gir slipp på det gamle, får ikke noe nytt plass.
Høsten er en tid for å rense ut og gi slipp. Den siste innhøstningen viser oss resultatene av vårt strev. Så mye fikk vi til. Noe gikk bra, og noe gikk ikke så bra. Det er tid for vareopptelling og revurdering, – tid for å se på resultatet. Realitetsorientering. Ok, nå er jeg her. Hvor går så veien videre?
ENKEL PUSTEØVELSE:
Ta vare på lungene dine. Gi dem næring gjennom denne enkle øvelsen: Pust dypt inn gjennom nesen. Kjenn at du fyller lungene med ny, frisk luft, og tenk at luften går helt ned i magen. Hold pusten mens du teller rolig til fem. Slipp pusten sakte ut gjennom munnen, og gi slipp på alle spenninger og bekymringer. Gjør dette tre ganger.
Gjør denne øvelsen når du føler behov for det, gjerne flere ganger om dagen.
OPPRYDDING:
Rydd ut av skap og skuffer. Gi bort det du ikke trenger. Gi slipp på det gamle og skap rom for det nye.
MEDISINMAT:
Om høsten trenger vi varmende mat, og mat som gjerne har kokt lenge, som stuinger, gryteretter, klare kraftsupper og supper av moste grønnsaker. I følge kinesisk tenkning skal vi ikke ha kjølende mat når vi går inn i høsten – ikke så mye salater og raw food. Rotfrukter er bra høstmat, og varme krydder, som hvitløk, ingefær, chili, svart pepper, kanel og kardemomme. Sammalt surdeigsbrød er også god og nærende høstmat.
KYLLINGSUPPE MOT HØSTFORKJØLELSER:
INGREDIENSER: Økologisk kyllingkjøtt med bein, eks. kyllingvinger, løk, hvitløk, sellerirot, gulrot, brokkoli, rød paprika, fersk ingefær, fersk gurkemeie, fersk chili, eplecidereddik, timian, litt smør. Andre krydder etter smak, eks grønn eller gul karri, cumin, karve, røkt paprika, søt paprika….
FRAMGANGSMÅTE: kok kyllingkjøttet med beina på svak varme til mørt. Ta kjøttet ut og skjær det av beina. Legg kjøttet til side og putt beina tilbake i kraften. Kok beina videre sammen med løk, gulrot, selleri og hvitløk. La koke på svak varme i minst to timer. Sil så kraften fra og kast bein og grønnsaker (de har gitt fra seg all næring til kraften). Skjær opp ny løk og hvitløk, chili, ingefær og gurkemeie, hakk opp og la surre i litt smør på svak varme til løken er blitt gylden, tilsett så biter av de grønnsakene du vil ha med etter hvor lang tid koketid de trenger, dvs. rotfrukter først. Tilsett evt. andre kryddere du vil ha med og la grønnsakene surre i denne blandingen. Når alle grønnsakene er kommet med, tilsett eddik, hell over kraften og kok opp. Ha oppi kjøttstykkene og kok opp igjen. Smak til med havsalt og evt. mer krydder. Ta gryten av varmen og tilsett timian og la trekke noen minutter. Server med eks. nudler eller grovt brød med godt smør.
Leave a Reply